Tania

Tania
Anul Nou 2011

Thursday, February 10, 2011

Profesia de dascăl-meserie sau vocaţie?

A fi dascăl, o profesie nobilă


 Un dascăl este un cântăreţ bisericesc, adesea solist sau dirijor al corului bisericesc. Dascălul posedă cunoştinţe muzicale însemnate, între atribuţiile sale intrând şi cea de instructor al coriştilor. În trecut, el ajuta la memorarea melodiilor de către aceştia printr-un set de gesturi asemănător cu cel întrebuinţat de dirijorii moderni; de altfel, aceasta este una dintre originile indicate pentru naşterea dirijatului în muzica cultă vest-europeană.

 
În spatele fiecărui om, bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl. Iar primul dascăl care ne sculptează caracterul şi sufletul este, neîndoielnic, învăţătorul.

                                “Ţin minte-un timp ce nu la şters uitarea,
                                  Cînd, lîngă chipul mamei, mult iubit,
                                  Îmi apărea alăturea alt chip,
                                  Un chip frumos şi blînd: învăţătoarea.”
                                                                     



Un profesor  e acel ce cunoaşte bine vremea în care trăieşte, care percepe cu fineţe marile trăsături caracteristice vieţii, unde nucleul este făptura gingaşă şi misterioasă, copilul. Rolul dascălului, asemeni unor chinuiţi Sisifi, este de a relua, an de an, bătălia cu indolenţa, cu ignoranţa, cu nepăsarea şi capacitatea celor care jertfind totul ”zeului ban” , surpă temeliile morale ale societăţii.

Pentru a fi un adevărat Dascăl e nevoie să ai vocaţie .
A fi un adevărat Dascăl este un Dar de la Dumnezeu...nu oricine poate fi Dascăl....






No comments:

Post a Comment